Põhjaghanalaste igapäevasöök: hapendatud hirsijahupuder supiga
Mis su lemmiksöök on? Ei suuda valida või tead kindlalt?
Minu silme ette veerevad kohe ema tehtud kuldkollased ahjukartulid ja mahlane sealiha.....ja ega neil kiiret pole sealt silme eest kadumisega....aga nüüd tuleb kätele hagu juurde anda ja harjunud maitsetega eesti köögist Lääne-Aafrikasse, Põhja-Ghanasse, Zanlerigu külla põigata.
Kui sul leidub 30 pesewat (8 eurosenti), siis saad lubada endale jäätist (punane mahlajää kilekotis) |
Olen ikka toiduprojektide jooksul küsinud õpilastelt, mis nende lemmiksöök on, vastuseks olen saanud valdavalt, et riisipallid (vahtuklopitud riis on peopesasuurusteks pallideks pigistatud, serveeritakse kilekotist). Riis on on siin hinnaline kraam, seda iga päev ei sööda. Täiskasvanutelt olen aga valdavalt kuulnud vastust: TZ ehk "Tuo zaafi" - hirsi- või maisijahust ja veest koosnev puder. Muud paljud maitsnud ei olegi.
Riigi ja erinevate projektide toel on ehitatud küladesse, sageli koolide lähedusse, kaevud, kust suured kausid peakohal viivad vett mitu korda päevas isegi kilomeetri kaugusele nii naised kui lapsed. |
Siinne köök just erinevate koostisosade poolest ei varieeru, kuid inimesed on olnud aegade jooksul leidlikud, nii saabki nt maisijahust teha vähemalt kümme erinevat toitu (Ainult jahust ja veest juba väheamalt viis rooga). Isegi jooke! Nt vägagi toitev pisikesest kilekotist imetav jook on kohalikus keeles "zoomkome" - jahujook: hirsijahu, vesi, ingver, pipar, suhkur segatud. Olen proovinud, väga huvitav mekk: korraga magus ja väga vürtsikas, nii et pärast saamatult kilekotist otsa ära haukamist ja oma punase seeliku jahuveega leotamist, pärast esimest loksu läkastasin mitu minutit, kohalikud said ennastunustavalt naerda. Kuidas seda küll väiksed lapsed joovad - sisikond bakteritest puhas nagu niuhti?
Tean ligi viiekümneaastast meesterahvast, kes on oma elus IGAL õhtul söönud TZ. Mitte, et tal poleks võimalust olnud muud süüa, talle lihtsalt ei maitse mitte miski muu. Ja ta pole erand. Väga paljud söövad TZ iga päev vähemalt korra, mõni isegi hommikuks ja lõunaks.
TZ-i jaoks on vaja eelnevalt 12 tundi soojas seisnud vee-jahu massi, sest just hapukas maitse on väärt pudru tunnuseks, lõhn, pean tunnistama, on sel hapendatud vedelikul iiveldamaajav, valmisroog aga täitsa söödav.
TZ süüakse erinevate suppidega. Kõige tüüpilisem on okrosupp. Okro on roheline, välimuselt piprakauna ja kurgi vahepealne, seest valgete seemntega köögivili. Olen söönud mitmeid erinevaid suppe TZ-ga, erinevate lehtedega, kuivatatud kalaga, maapähklivõiga jne. Kõige rohkem on minu maitsemeele järgi köögiviljasupp (meie mõistes siiski kaste, mitte supp), milles on väga palju erinevaid koostisosi (pipar, tomat, ingver, küüslauk, maapähklivõi, kuivatatud kala, värske kala, okro, kitseliha, maitseained).
Zanlerigu kool otsustas, et teevad oma toiduprojekti just kõige tüüpilisemast siinsest toidust ja valmistavad TZ köögiviljasupiga. Nende tehtud TZ oli eriline just seetõttu, et selles on kasutatud punase hirsi jahu.
6.klassi tüdruk okrot lõikamas supi jaoks |
Vähemalt 12 tundi seisnud hirsijahu ja vee fermenteerunud segu. |
TZ valmistamine |
TZ ja köögiviljasupp on (kätega) söömiseks valmis. |
Samasse päeva mahtus ka Zanlerigu õpilaste seas Tallinna Kuristiku Gümnaasiumi ühe õpilase uurimistöö jaoks küsitluse läbiviimine. 6.klass laste jaoks on küsimustik raske, tuli mitu korda nii minul kui õpetajal seletada, mida tähendab "age" (vanus). Küsisin siis ühe 14-aastase poisi käest, kas ta teab kui vana ta on (ei tasu imestada, et nii mõnigi inimene ei tea oma vanust, rääkimata sünniajast), ta vastas, et teab küll ja kirjutas paberile "41". Ka allolevalt pildilt võib välja lugeda, et küsitluse näol oli nende jaoks tegemist üsna keeruka inglise keele tunniga.
Zanlerigu 6.klassi õpilased täidavad Tallinna koolilapse küsimustikku. |
Iga õpetaja laual või käes leiab vitsa. Seda karistusvahendit näen rakenduses väga sageli, õpetaja lööb sellega pähe, jalgadesse, seljale jne. |
Lasteaias sai päev läbi kell 12.00, nüüd kõik jooksuga kojuuuu! |
Kas Ghana toit tundus huvitav? Ja toidublogi pole veel lugenud? Aga siis kärmesti tippima:
foodforthoughtmondo.wordpress.com
Comments
Post a Comment