Mis toiduprojektid? Oled siinse blogilugejana uus? Aga siis vutt-vutt aadressi
foodforthoughtmondo.wordpress.com suunas, sest sealt leiad kõikide Ghana toiduprojektide videofilmid ja rohkem informatsiooni ning ägedaid postitusi maailma eririikidest!
Lõviosa minu lähetusajast võtnud toiduprojektid on tänaseks lõpule jõudnud. Hurraaaaaa! Ja veel vägagi elegantselt ja viisakalt. Nimelt, kõik koolid, kes toiduprojekti registreerusid, selle projekti ka ära tegid - seega 100% õnnestunud ettevõtmine. Viimase kahe kooli, Yakoti Primary School'i ja Kongo Junior High School'i toiduprojektidest praeguloetavas postituses juttu tulebki.
- Kui kohalikku rahvustoitu tubani't (see nabtikeelne sõna peaks Sulle, hea lugeja, juba tuttav olema, aga kui veel pole, siis tubani on aurutatud oajahukook) süüakse tavaliselt šeaõli ja pipraga, siis Yakoti algkool tahtis seda sööki teha eriliselt, kala-tomatihautisega.
|
Puulehed ja põllult korjatud rohi lähevad tubanit tehes käiku |
|
Väliköögi pliit |
|
Tänane kaameramees Mondo poolt haridusametile annetatud tahvelarvutiga |
|
Koogid aurus küpsemas |
|
Looduslik küpsetuspaber ehk puulehed tuleb valmiskookidelt eralada |
|
Peakokad esitlevad valmistoite |
|
Head isu ehk kohalikus keeles nayen song ka la sigi! |
- Kongo JHS aga läheb Ghana sõpruskoolide toiduprojektide ajalukku kahel põhjusel: esiteks kui viimane toiduprojekti läbiviija ja ühtlasi kui esimene rahvusköögist JOOGI (zoomkoom) valmistaja.
Traditsiooniliselt on zoomkoom hirsijahujook, kuhu lisatakse ka šeavõid ja pipart. Väheke modernsem on aga sama jook maisijahust tehtuna ning suhkrulisandiga. Seega maitselt on see ühtlasi nii piprane (väga vürstikas kusjuures) kui ka magus. Äärmiselt huvitav jook. Müüakse kilekotikestes turul, on väga toitev.
|
Õpetaja Janet ja tänane kaameramees. |
|
Traditsioonilise zoomkoomi valmistamine kalabassis. |
|
Zoomkoom on valmis joomiseks |
|
Kaasaegsema jahujoogi valmistamine |
|
Vabatahtlik õpetaja Liina mekib Põhja-Ghana traditsioonilist jahujooki |
|
Zoomkoomi kaks varianti |
Comments
Post a Comment